Словаччина – країна-сусідка

Словаччина – країна-сусідка

За менталітетом словаки схожі на нас. Перебуваючи там, відразу помічаєш, що країна не дуже багата, але досить чиста і охайна … І в Європейський Союз вступила тільки з другого разу. Тепер, як кажуть словаки, засоби контролюються Брюсселем і чиновникам складно їх ховати по кишенях, тому що якщо виділили на дороги 10 млн, то спитають за кожну копієчку. До речі, з дорогами у них все в порядку. Хоча, до сих пір словацький поліцейський може брати хабар.

В першу чергу, нас цікавлять гірськолижні курорти Словаччини. Коли їдеш, цікаво спостерігати як несподівано «виростають» і постають перед тобою у всій красі гори Татри … Як дістатися? Швидше за все, звичайно ж, літаком. Взимку організовуються чартерні рейси в м.Попрад, звідки максимум за 1 годину ви вже будете в своєму готелі. Також можна дістатися залізницею до Ужгорода, а потім – організованим автобусним трансфером до курортного готелю.

Без проблем можна забронювати автобусні тури, і за відносно невелику суму (150-200 євро) відвідати курорт в складі групи. Крім того, досить популярний спосіб подорожі до Словаччини – це власний автомобіль. Який курорт вибрати? Почнемо з того, що найчастіше катаються в Високих і Низьких Татрах. Низькі Татри – гори з висотою понад 2000 м. Найсучасніший і найбільш відвідуваний туристичний центр знаходиться біля підніжжя г. Хопок – Ясна. Можна сказати, що це аналог нашого Буковеля. 29 підйомників, розвинена інфраструктура, досить багато готелів, які знаходяться безпосередньо біля підйомників, курсує скі-бас. Вартість денних скі-пасів – в межах 25-35 євро, в залежності від сезону. Курорт для справжніх лижників. Увечері тут практично нікуди вийти прогулятися за межі готелю. Високі Татри – реально вище, понад 2600 м. І тут ми вже отримуємо 3 курорту: Штребське Плесо, Старий Смоковець і Татранська Ломніца. Діє єдиний скі-пас, між курортами в сезон курсують скі-баси, але також без проблем можна добиратися між курортами на місцевому вузькоколійному «трамвайчику» TEZ, що може перетвориться в додаткову оглядову екскурсію. Орієнтовна вартість проїзду – 1-2 євро. Високі Татри знаходяться в 30 км від м Попрад, тому можна проживати в більш дешевих готелях в Попраді, а їздити кататися в Високі Татри.

А як же не згадати про аквапарках? У Словаччині багато термальних джерел і на їх основі збудували кілька аквапарків. Найвідоміші – це «АКВАСІТІ» в Попраді і «Татраландія» в Липтовски Мікулаш. Басейни з термальною водою, гірки, спа-центри дозволяють забути про час і віддатися повного релаксу в цих комплексах. Вартість денного абонементу – близько 20 євро. Скільки коштує поїсти? Обід в кафе в центрі Попрада обійдеться в середньому 5-7 євро. Наприклад, полівка (суп) близько 1,2 євро гуляш з кнедликів або велика порція рису з овочами і куркою – 3,5 євро салат «Грецький» – 3 євро чай, кава або келих пива – 1,5 євро. У курортних готелях і кафе ціни трохи вище, тут пообідати можна вже за 7-10 євро. До речі, порції досить великі в Словаччині, не переїдайте! 

Смотрите также